banneri harmaa

Työllistymistarina

Järjestelmällisyys ja oma aktiivisuus toi työpaikan

 

"Päivän aloitus klo 8.30 ja lopetus klo 16 jälkeen."

"Hakemuksia, soittoja, meilejä.."

Täällä Uratehtaan toimistolla on mainio näköalapaikka kuulla mitä erilaisempia työllistymistarinoita ja työnhaun strategioita. Yksi työskentelee työnhakunsa parissa iltaisin, toinen säntillisesti toimistoaikojen puitteissa ja kolmas epäsäännöllisen säännöllisesti silloin kun inspiraatio on ylimmillään.

Eräs projektilainen kertoi viime keväänä selaavansa ilmoituksia ja sopivan ilmoituksen bongatessaan kirjoittaa kerralla hakemuksen hyvinkin nopeasti, klikkaa "lähetä" ja jää odottamaan haastattelukutsua. Hän kertoi olevansa "kerralla homma pakettiin" -tyyppinen henkilö, joka tuottaa nopeasti valmista tekstiä ja toimintatapa oli osoittautunut tehokkaaksi työhaastatteluun pääsemisellä mitattuna.

"Luen ilmoituksen ja jätän homman hautumaan seuraavaan päivään." jutteli toinen projektilainen omasta tavastaan lähettää hakemuksia. Hänen tapansa oli haudutella ilmoitusta, lukea ilmoitus useaan kertaan ja vasta seuraavana päivänä ryhtyä kirjoittamaan vastine työpaikkailmoitukseen. Myös tämä tapa oli osoittautunut tehokkaaksi tavaksi.

Olemme myös kuulleet miten joku vannoo henkilökohtaisten tapaamisten ja oman verkoston kasvattamisen nimeen työnhakutaktiikkana ja toisaalta myös työnhakijoista, jotka vastaavat työilmoitukseen hakemuksella ja toisinaan soittavat työnantajalle tiedustellakseen haun tilannetta.

Tehokkaita työnhaun strategioita on useita ja tehokkaimmaksi osoittautuu useimmiten se, joka sopii parhaiten työnhankijan omaan persoonaan. Silti kannustamme kaikkia hyppäämään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja virkistämään tuttuja hakurutiineja testaamalla uusia toimintatapoja. Yhtenä esimerkkinä haluamme jakaa kanssanne pari viikkoa sitten työllistymisestään ilmoittaneen projektilaisen taktiikan:

"Haluan korostaa työnhaussa hakijan aktiivisuutta. Osallani 26 tehtävään kohdistunutta hakemusta ja 30 rekryfirmoihin kohdistunutta hakemusta. Pääsin 11 haastatteluun, joiden kautta 3 täysipäiväistä testipäivää ja lisäksi 4 verkon kautta tapahtunutta testausta.

Hakemuksia, soittoja, meilejä - OMAA AKTIIVISUUTTA!

Päivän aloitus klo 8.30 ja lopetus klo 16 jälkeen. Jokaisesta hausta excel koonti henkilöistä, yrityksestä, kilpailijoista ym. jne. jne., jotta on valmis ensin puhelinkontaktiin ja myöhemmin haastatteluun."

Entinen projektilainen jatkoi vielä mainiolla lausahduksella, jonka halusimme jakaa kanssanne:

"Tiivistäen kuitenkin niin, että työnhakuun tulee suhtautua kuin asunnon hankintaan tai töissä vaativan projektin hallintaan. Esimerkkinä voi pitää vaikka myös vaikka rikosetsivän työtä, jossa kaikki liidit kirjataan ylös jne."

Tämän säntillisen ja tehokkaan työllistymiseen johtaneen työnhaun strategian välityksellä haluamme toivottaa tsemppiä syksyn projektiin kaikille työnhaun salapoliisityötä tekeville. Lue myös Julia af Ursinin aiempi blogaus hänen havainnoistaan määrätietoisesta työnhausta.

** Jaa oma työnhaun strategiasi tai tavoitestrategiasi blogin kommenttiboksissa tai Twitterissä tunnisteella #uratehdas. **

 thinkoutsidethebox

Oman työnhaun strategian löytämisessä auttaa myös yhden pidetyimmistä valmentajistamme, Spring Housen Johanna Moisanderin, vetämä "työnhaun strategiat" -koulutus. Johannan ensimmäinen setti järjestetään 2.9.2014 kello 9-13.

Millä eri tavoin ja mistä kanavista voi työpaikan löytää? Tunnetko kaikki työnhaun menetelmät ja osaatko ottaa ne tehokäyttöön? Mikä käytännössä toimii ja mikä ei toimi työnhaussa? Miten haen itselleni oikeanlaisia työpaikkoja mielekkäästi, systemaattisesti ja tuloksellisesti? Koulutuspäivänä tutustumme mm. verkostoihin, piilotyöpaikkoihin, CV-pankkeihin ja muihin työnhaun kanaviin. Koulutuksessa jokainen myös luo oman työnhaun konkreettisen käytännön toimintasuunnitelman: mistä minä lähden liikkeelle, mitä kaikkea teen, miten ja millä aikataululla? Valmennuksessa käymme läpi työllistymisen eri polkuja ja tapoja, jaamme kokemuksia ja kontakteja.

Ilmoittautumiset to 28.8.2014 klo 12 mennessä TÄÄLLÄ!. Varmista siis paikkasi ja ilmoittaudu mukaan jo nyt!

 

Kommentoi (0) Osumia: 1022

Insinöörin työllistymistarina - J.R

Tamperelaisen tietokonetekniikan insinöörin työnhakutarina.

Paluumuutin Saksasta Suomeen elokuun lopussa 2013. Olin siellä suuren autoteollisuuskonsernin palveluksessa paikallisella sopimuksella, en siis komennuksella. Työsopimukseni päättyi omasta pyynnöstäni lokakuun lopussa. Työsopimuksen loppuun sain neuvoteltua kahden kuukauden palkallisen loman.
Jo keväällä, kun tiesin että olemme tulossa Saksasta pois, aloin katsella työmahdollisuuksia Suomesta. Kiinnostavia työpaikkailmoituksia tuli ja meni. Laitoin hakemuksia kohtuullisen tiukalla seulalla, en roiskinut joka suuntaan. Koko työnhakuprosessin aikana lähetin kaiken kaikkiaan pari-kolmekymmentä hakemusta ja/tai CV:tä.

Haastatteluun pääsin yhteensä seitsemän kertaa. Ensimmäinen kerta oli kesällä, se oli edelliseen työpaikkaani. Työ olisi ollut minulle tuttua mutta hakijoita oli paljon ja taso oli erittäin kova. Tekniikan tohtorin tutkinto olisi saattanut auttaa... Toisaalta en ole ihan varma olisinko halunnut takaisin samaan paikkaan, eli loppujen lopuksi en ollut hirveän pettynyt.

Toinen haastattelukutsu tuli koulutussopimuksella IT-alan työnhakijoita välittävän firman kautta. Palkkaajafirma oli pieni ja ihan mielenkiintoinen. Tekee työkoneisiin ohjauselektroniikkaa. Osaamisprofiilini ei ehkä ihan sataprosenttisesti osunut heidän sapluunansa ja työ olisi ollut melko kapea-alaista HW-suunnittelua, joten ne(kään) rukkaset eivät jääneet kauheasti harmittamaan.

Kolmatta haastattelua kohtaan minulla oli kovat odotukset. Kyseessä on ohjelmistoalan konsultointiyritys. Kaverini on siellä töissä ja suositteli minua suoraan rekrytoinnista päättäville henkilöille. Ei siitä ainakaan haittaa ollut, sillä pääsin ryhmähaastattelutilaisuuteen, jossa oli kymmenkunta hakijaa. Kaiken kaikkiaan hakijoita yhteen Aamulehden kokosivun ilmoitukseen (jossa oli useampi eri nimike haussa) oli ollut satoja! Panostin haastatteluun jopa hankkimalla elämäni ensimmäisen pikkutakin :-) Tilaisuudessa oli vapaamuotoinen ryhmätyö jonka aikana HR-asiantuntija teki muistiinpanoja ryhmädynamiikasta. Lisäksi jokainen haastateltiin lyhyellä n. 15 minuutin yksilöhaastattelulla. Kokonaisuutena tilaisuus meni mielestäni ihan hyvin, mutta hakijoissa oli niin kovatasoista, suoraan relevanttia työkokemusta omaavaa porukkaa, että jäin siinä joukossa hännille. Yksilöhaastattelussa tein pari esiintymisteknistä mokaa. Kaiken sen perusteella mitä olen kyseisestä työstä kaveriltani kuullut, ei epäilystäkään ettenkö olisi pystynyt hoitamaan hommaa, mutta heillä oli varaa valita kaikkein valmiimmat konsulttikandidaatit. Tiedon hylkäämisestä sai yksityisesti heti tilaisuuden lopuksi. Sinä iltana olo oli kyllä tympeä. Teki mieli hakata nyrkillä seinää tai potkaista jonkun auton kylkeen kunnon lommo... Tiedätkö tunteen, kun oletko satsannut johonkin sata lasissa mutta mokannut? Joku olisi saattanut vastaavassa tilanteessa romahtaa oikein huolella, mutta optimistina en jaksanut märehtiä pettymystäni kovin monta päivää.

Lokakuun lähetessä loppuaan alkoi sitten tuntua että olisihan se ihan kiva löytää jotain hommia, vaikka sitten vähän oman osaamisalueen ulkopuoleltakin. Niinpä lähdin Tampere-talolle RecruIT-tapahtumaan sillä mielellä, että laajennan skooppia, poimin kaikki mahdolliset ja mahdottomat kontaktit ja laitan työnhaussa "ison remmin" päälle. Messuilta tulikin pitkä lista kontakteja ja puuhapisteitä muistikirjaan. Ehdin reagoida vasta listan kahteen ensimmäiseen kohtaan kun oli jo pari haastattelua sovittuna.

Seuraava eli neljäs haastattelu oli myyntitykin paikkaan softafirmalle. Yritys oli erittäin kiinnostava. Se on niittänyt mainetta mm. Parhaat työnantajat-kilpailussa. Haastattelussa oli 4 kandidaattia ja jokaisella oli viikko aikaa valmistella 15 minuutin esitys aiheesta "Suunnittele markkinointikampanja yrityksellemme ja kerro ideasi meille". Hioin esitystä kovalla motivaatiolla ja se meni olosuhteet huomioon ottaen ihan hyvin. Paineita lisättiin sillä, että kaikki olivat paikan päällä kuuntelemassa toistensa esitykset. Minun esityksessäni oli kaikkein vähiten markkinointijargonia ja käytännön ehdotuksia, mutta kaikkein eniten tunnetta ja hehkuttavaa myyntipuhetta. Paikan sai kuitenkin enemmän myyntikokemusta omannut henkilö, joka ei ollut sinänsä mikään yllätys. Hienoon firmaan olisi ollut kiva päästä sisälle, mutta aina ei voi voittaa. Sain kuitenkin positiivista palautetta motivaatiosta ja asenteesta.

Viideskin haastattelu oli myyntialalta. Yritys myy kodinturvajärjestelmiä. Haastattelu meni tosi hyvin, samoin koemyyntitilanne kentällä. Vakuuttuivat myyjän kyvyistäni ja olisivat halunneet myös palkata minut. Palkka olisi ollut puhtaasti provisiopalkka, mutta muutamassa kuukaudessa olisin luultavasti päässyt ihan asiallisille ansioille. Palkan provisioluonteisuus ei kuitenkaan ollut syynä siihen että lopulta kieltäydyin. Ongelmana olivat työajat. Työ olisi ollut pelkästään iltavuoroa. Ei vain pysty sovittaa perheen aikatauluihin sitä että isi lähtee töihin iltapäivällä ja palaa silloin kun lasten pitäisi mennä nukkumaan. Joka päivä. Harmi sinänsä mutta hyvä että kieltäydyin.

Kuudes ja sittemmin työsopimukseen johtanut haastattelu tuli mutkan kautta. Tapasin RecruIT-tapahtumassa yrityshautomotoimintaa esitelleen henkilön ja kerroin millaisia hommia etsin. Hän antoi tietoni edelleen rekrytointiyrityksen kaverille, joka etsi tuotekehityksestä vastaavaa henkilöä aloittavalle teknologiayritykselle. CV:ni sopi hakijan kriteereihin ja haastattelu sovittiin nopealla aikataululla. Haastattelija oli yrityksen perustaja ja sarjayrittäjä, bisnesmaailman konkari. Minulle tarjottiin yrityksen ensimmäisen palkatun henkilön paikkaa. Kapea-alaisuus ei tätä työtä vaivaisi, eikä byrokratia. Kyllä kiinnosti! Pääsisin käyttämään osaamistani ilman pelkoa liian pieniin ympyröihin jämähtämisestä. Työ on suureksi osaksi ideointia ja ideoiden toteuttamista, projektinhallintaa sekä erilaista yhteydenpitoa alihankkijoihin ja muihin sidosryhmiin.
Ennen työsopimuksen allekirjoittamista, myöhemmin samalla viikolla ehdin vielä käydä työhaastattelulounaalla erään pienen suunnittelutoimiston edustajien kanssa. Olivat erittäin kiinnostuneita asiantuntemuksestani mutta eivät juuri sillä hetkellä pystyneet tarjoamaan projektia, eivätkä pienenä firmana uskaltaneet palkata ketään ilman varmaa tietoa asiakkaasta.

Ehdin loppujen lopuksi olla "kortistossa" vain pari viikkoa ennen kuin minulla oli nimi työsopimuksessa. Seitsemännessä työhaastattelussa kävin sen jälkeen kun työsopimus oli jo allekirjoitettu ja työtkin juuri aloitettu. Työhakemuksen olin laittanut vähän ennen kun työsopimus varmistui. Kutsu haastatteluun tuli vähän yllätyksenä. Ensin ajattelin kieltäytyä koko haastattelusta, mutta päätin kuitenkin käydä katsastamassa firman. Ajattelin että tutkin "markkina-arvoani" eikä toisaalta työhaastatteluista voi koskaan saada liikaa kokemusta. Yritykseltä tuli mielenkiintoinen vastaus. Pitivät minua muuten sopivana tyyppinä, mutta arvelivat, että saattaisin turhautua roolissani. Ehkä se tahtomattani näkyi, että olin jo töissä start-upissa, jossa voin tehdä kaikenlaista laidasta laitaan. Tulin korostaneeksi että pidän työstä jonka raamit eivät ole kovin ahtaat ja saa tehdä sitä mitä parhaiten osaa.

Vinkit työnhakuun! Olen ollut erittäin tyytyväinen työhöni. Työnhakuprosessi, joka kesti ensimmäisestä työhakemuksesta työsopimuksen allekirjoitukseen noin yhdeksän kuukautta, opetti minulle perusasioita, joita kaikki työnhakukoulutukset toistelevat kliseiksi saakka. Tiedä ja tiedosta vahvuutesi, päätä mitä haluat, ole valmis myös tekemään myös jotakin muuta kuin juuri sitä mitä nyt teet, panosta CV:hen ja hakemukseen, hyödynnä suhteet ja luo kontakteja, valmistaudu haastatteluihin kunnolla.

Käytin samaa, ajatuksella tehtyä CV:tä lähes sellaisenaan kaikissa hauissa, joissakin tapauksissa vain pienin muutoksin. Hakemuskirjeissä käytin yleensä samaa runkoa, mutta räätälöin sisällön joka kerta erikseen. Mielestäni vahva räätälöinti kannattaa. CV:stä löytyy koko työhistoria tiiviissä muodossa, mutta hakemuskirjeessä voi nostaa esille niitä ominaisuuksia ja sellaista kokemusta, joiden arvelee olevan eniten hyödyksi haetussa paikassa. Persoonallinen kirjoitustyyli on plussaa ja sekä CV että hakemus kannattaa ehdottomasti luetuttaa yhdellä tai useammalla kaverilla. Ulkopuoliset löytävät kirjoitusvirheet helpommin, mutta mikä vielä tärkeämpää, heiltä voi saada kullanarvoisia vinkkejä tekstin muotoiluun. Vaikka keksii mielestään kuinka hienon tai hauskan ilmaisun, niin se kannattaa jättää pois, jos kaverisikin oudoksuu sitä. Valehtelu ei kannata, mutta itseään ja kokemustaan ei yleensä kehu riittävästi. Työhakemuksessa vaatimattomuus ei kaunista.

Työnhakuilmoitus kannattaa lukea huolellisesti ja jos paikka kiinnostaa, niin ilman muuta hakemusta kehiin, vaikka ei osaisikaan ihan kaikkea mitä ilmoituksessa on lueteltu. Jos vaatimuksia on paljon, ani harva täyttää ne kaikki. Yleensä yritys valitsee mieluummin "hyvän tyypin" kuin änkyrän, joka täyttää pilkulleen kaikki muodolliset vaatimukset. Hyvä tyyppi joustaa ja on valmis opettelemaan uutta ja hänen työnkuvaansa voidaan muuttaa, mutta änkyrää ei halua palkata kukaan. Kilpailun koventuessa työmarkkinoilla pärjää hän, ken on valmis ottamaan riskejä ja laittamaan itseänsä likoon. Joskus voi tulla "turpiin", kuten omakin kokemukseni osoitti, mutta pitemmällä tähtäimellä se kannattaa!

 

J.R. (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

 

Kiitos J.R:lle erittäin mielenkiintoisesti työllistymistarinasta!

Mikäli haluat kirjoittaa oman ura- / työnhaku- tai työllistymistarinasi, laitathan tekstin osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

small wins a day robin sharma

 

 

Kommentoi (0) Osumia: 2193

Tervetuloa blogiimme

Uratehdas -blogi käsittelee ajankohtaisia korkeakoulutettujen teknisen ja kaupallisen alan ammattilaisten työnhakuun liittyviä aiheita.

Blogia kirjoittavat uratehdaslaiset, kouluttajat, yhteistyökumppanimme sekä Uratehtaan henkilöstö.

 

Haluatko kirjoittaa Uratehtaan -blogiin? Lähetä ideasi ja tekstisi osoitteeseen maija.heino@uratehdas.fi

TE logo vaakaIL logo vaaka rgb