banneri harmaa

Projektilainen kertoo

Somen sissimarkkinoinnista puhtia työnhakuun

Mitä yhteistä on ruotsinkielisessä räpissä, suo-ojan lapioinnissa ja autovanhuksen nettimyynti-ilmoituksessa? Äkkiseltään ei varmaan mitään, mutta itse asiassa ne kaikki liittyvät sosiaalisen median sissimarkkinoinnin hyödyntämiseen työnhaussa. Näitä ja lukuisia muita esimerkkejä ruodittiin Uratehtaan järjestämässä tilaisuudessa, jossa kuutisenkymmentä kuulijaa perehtyi aiheeseen alan gurun Tom Laineen johdolla.

Wikipedian määritelmän mukaan sissimarkkinointi tarkoittaa epätyypillisiä markkinoinnin keinoja, jotka tuottavat hyviä tuloksia pienin panoksin. Sen tunnusmerkkeinä pidetään usein luovuutta, ketteryyttä, mielikuvituksellisuutta, edullisuutta ja tuloksellisuutta. Laineen esimerkit osoittavat, että kaikki markkinoijat eivät ole tyytyneet pieniin panostuksiin eikä toiminnan tuloksellisuudestakaan aina saatu varmuutta. Luovuutta ja ketteryyttä sen sijaan näytti löytyvän lähes jokaiselta.

Tylsästä työnhausta rohkeaan kokeiluun

Laineen mukaan suomalaiset ovat "hemmetin tylsiä työnhakijoita". Ehkä juuri siksi riehakkaimmat sissimarkkinointiesimerkit piti hakea ulkomailta: työnhakuräp Ruotsista, kuten myös autorotiskon ja oman työpanoksen myynti-ilmoitus. Mutta kyllähän Suomessakin osataan heittäytyä luovaksi: erään hakijan ansioluettelo oli printattu vessapaperirullaan ja jätetty toivetyönantajan toilettitiloihin, toinen työnhakija puolestaan oli ujuttanut rekrytoijan etunimen kaupan hedelmän hintalappuun. Näissä esimerkeissä oli ylilyönnin vaaraa, stalkkeriksi leimautuminen ei taida avittaa kenenkään työllistymistä. Sissimarkkinoinnin toimintatavat tuleekin valita aina oman persoonan ja haettavan työpaikan mukaisesti.

Lainen mielestä kannattaa aina hyödyntää omia, jo olemassa olevia verkostoja ja tuoda niiden kautta esille niiden työnhakutarpeet. ”Kaveripiiri haluaa auttaa, kun vain avaa suun.”

Kavereiden lisäksi kannattaa hyödyntää muitakin verkostoja, pyytää ulkopuolisten mielipiteitä esimerkiksi työnhakuvideosta tai visuaalisesta ansioluettelosta. Pahimmat kömmähdykset pystyy heidän avullaan todennäköisesti välttämään.

Laine kehottaa rohkeasti kokeilemaan erilaisia somekanavia ja sissimarkkiointi-ideoita. Pienet, hauskat ja raflaavat jutut toimivat, niillä saa myös somejulkisuutta. Mikä niistä tuo parhaiten esille omaa asiantuntemusta ja osaamista? Mistä itse pitää, mikä taas ei tunnu toimivan tai istuvan omaan tekemiseen? Kannattaa valita se, mistä innostuu - muuten lopputuloskin tökkii ja vaikuttaa tekemällä tehdyltä. Toisaalta epäonnistuminenkaan ei ole niin vaarallista: jos joku ei toimi, voi testata jotain muuta. Tarjolla on lukuisia somen sissimarkkinoinnin välineitä ja erinomaisia esimerkkejä.

Sissimarkkinointi

Välinevaihtoehtoja somesisseille

Twitterissä kannattaa seurata työpaikkojen tarjontaa ja uutisia tunnisteilla #rekry, #työnhaku, #työpaikat, #duuni. Omaa työnhakua ja asiantuntijuutta kannattaa nostaa esille sopivilla tunnisteilla.

Facebookin verkostoja tulee hyödyntää aktiivisesti: siellä kannattaa kertoa omasta työnhausta ja seurata kiinnostavia yrityksiä. Jotkut nokkelat ovat hyödyntäneet FB:n statuspäivityksiä oman ansioluettelonsa esittelyyn. FB:n kilpailija Google+ voi olla myös kokeilemisen arvoinen.

Linkedin on jo vakiinnuttanut asemansa työnhaussa ja ammatillisten verkostojen luonnissa. Sissimarkkinoinnin esimerkkejä ei sieltä kovin helposti löydy; tosin esimerkiksi visuaalisesti kiinnostavia ansioluetteloja on Linkediniinkin lisätty. Linkedinin blogialusta Pulse tarjoaa julkaisupaikan omille asiantuntijakirjoituksille. Slidesharea voi hyödyntää esitysten tai muun materiaalin jakoon.

Youtubessa ja Vimeossa on mahdollista julkaista työhakemus videoformaatissa. Ilmaisun tiivistämisen taitoa voi puolestaan testata Vinessä - aikaa esitykselle on huima 6 sekuntia.

Pinterestiä kannattaa kokeilla visuaalisen ansioluettelon julkaisuun. Muutamat ovat käyttäneet Preziä samaan tarkoitukseen, sillä saa lisäksi tehtyä tavanomaisista kalvosulkeisista poikkeavia asiantuntijaesityksiä. Muita tutustumisen arvoisia somepalveluita ovat esimerkiksi Re.vu, Vizualize.me, Branded.me, Flavors.me tai About.me - niissä voi muokata cv:n vaikka aikajanamuotoon, tehdä silmää miellyttävän virtuaalisen käyntikortin tai työnhakusivuston.

Ja jos mikään näistä ei innostanut, lähde kokeilemaan jotain ihan uutta! Niin ajattelin ainakin itse tehdä.

 

Päivi Kuusisto

https://fi.linkedin.com/in/paivikuusisto

Kommentoi (1) Osumia: 1438

HR-ammattilaisten vinkit työnhakuun

Uratehdas järjesti 5.11.2015 TreStartin tiloissa hyödyllisen session, jossa kolme HR-ammattilaista kertoi vinkkinsä työnhakuun ja vastasi yleisön kysymyksiin. Paikalla olivat Ritva Hakkarainen Santenilta, Katriina Hälikkä A-Insinööreiltä ja Timo Uusiprosi Fastemsilta.

2015HR

Rehellisyys oli Ritvan ensimmäisiä neuvoja: harkitse, onko sinulla oikea tausta tehtävään. Yritykset saavat nykyään hakemustulvan, ja satoja hakemuksia kahlatessa voi turhauttaa, jos monelta hakijalta puuttuu haluttu osaaminen. Toisaalta kaikki korostivat, ettei yritys (tai ainakaan HR!) odota löytävänsä sadan prosentin mätsiä, joten riittävän hyvin kriteerien täyttäminen riittää. Tämä on tulkintakysymys molemmin puolin, joten väärinymmärryksiä voi sattua. Toisaalta viimeistään haastattelussa yritykselle selviää, jos heidän mielestään taitoja tai osaamista on liioiteltu. Rehellisyys näkyy myös toisin tavoin: ole johdonmukaisesti oman itsesi näköinen työnhaussa. Jos esimerkiksi keinosi erottautua muista hakijoista (vaikkapa räväkkä somekampanja) on täysin luonteesi vastainen, se kyllä huomataan myöhemmin. Kaikki ristiriitaiset signaalit rekryprosessissa ovat pahasta, sillä ne saavat yrityksen miettimään.

Yleisökysymyksissä tuli esiin monien yritysten asenne, että toimialan substanssiosaaminen on tärkeintä ja he opettavat ennemmin siirrettävät taidot kuten logistiikan. Alanvaihtajien kannalta tämä on hankalaa. Kaikki eivät kuitenkaan ajattele näin, esimerkiksi Fastemsin Timo korosti erilaisten ajattelutapojen tärkeyttä yritykselle, ja joihinkin tehtäviin nimenomaan voidaan tarvita luovaa ajattelua toiselta toimialalta. Toisaalta osalla aloista, kuten A-Insinöörien rakennusalalla ja Santenin lääketeollisuudessa, on lainsäädäntöön perustuvia rajoitteita ihmisten koulutuksesta ja kokemuksesta, jotka työhakijan tulisi tiedostaa.

Motivaatio, motivaatio, motivaatio. Tämän neuvon kuulemme jokaisessa koulutuksessa. Yritys haluaa kuulla, miksi haluat juuri heille töihin ja tähän työpaikkaan. Viimeistään haastattelussa joudut vastaamaan, miksi olisit hyvä työntekijä ja miksi juuri sinut tulisi valita. Yritystä ei kiinnosta, jos motivaatiosi on saada mikä tahansa työ. Toisaalta kaikki työpaikat eivät myöskään herätä Timon peräänkuuluttamaa intohimoa, jolloin oman motivaation esiintuonti voi olla tavallista vaikeampaa. Mutta voit miettiä motivaatiotasi myös yleisemmin. Miksi haluat juuri sellaisia työtehtäviä kuin hait, esimerkiksi miksi olet toiminut ja haluat toimia juuri projektipäällikkönä?

Motivaatiosi näkyy myös siinä, mitä olet selvittänyt yrityksestä ja millaisia kysymyksiä kysyt haastattelussa. Selvitä yrityksen perustiedot liikevaihdosta, työntekijöistä ja toimintaympäristöstä. Voit osoittaa tietämyksesi kysymällä vaikka miten tietynlaiset yhteistyöprojektit sujuvat. Jos tiedät yrityksessä työskenteleviä, juttele heidän kanssaan yrityksen kulttuurista. Jos tiedät haastattelijoiden nimet etukäteen, tarkista heidän LinkedIn-profiilinsa: millainen kokemus heillä on, miten he kuvaavat työtään, löydätkö jotain yhteistä, jota tuoda haastattelussa esiin? Itse lisäisin listalle myös ne työntekijät, jotka tekevät samanlaisia töitä kuin hakemasi.

Mutta palataanpa hakuprosessin alkuun: jos yrityksen nettisivuilla on sähköinen hakemusjärjestelmä, sitä tulee käyttää. Älä laita avointa hakemusta silloin sähköpostilla, saat todennäköisesti vain pyynnön käydä täyttämässä nettilomakkeet. Esimerkiksi Fastemsilla kaikki järjestelmän hakemukset luetaan, mutta toisissa koulutuksissa olemme saaneet varoituksia avointen hakemusten mustasta aukosta, ja kuinka haku tulisi aina kohdistaa tietylle ihmiselle. Kompromissina voisin ajatella, että jos yrityksestä on kontakti tiedossa, nettilomakkeiden täyttämisen jälkeen voisi olla yhteydessä ja huikata hissipuheen miksi juuri sinun hakemuksesi kannattaisi tarkistaa. Entä se pituus? Tälläkin kertaa HR-ammattilaiset suosittelivat CV:lle kahta sivua ja hakemukselle yhtä. Keskity tuoreimpaan kokemukseesi ja koulutukseesi ja tiivistä, tiivistä, tiivistä.

2015TanjaKoikkalainen2

Tärkeimpänä henkisenä neuvona Timo tsemppasi työnhakijoita olemaan murehtimatta. Varsinkin pitkittynyt työnhaku voi olla ahdistavaa, ja alat miettiä miksei sinua valita. Jos epäilet syynä olevan ikä, koulutus, toimialakokemus tai ettei papereitasi edes luettu, mitä asialle voit? Näitä et voi muuttaa, joten laita energiasi asioihin, jotka edistävät vahvuuksiasi ja työnhakuasi.

 

Tanja Koikkalainen, https://www.linkedin.com/in/tanjakoikkalainen

 

 

 

 

Kommentoi (0) Osumia: 1753

Kumppanuuksia ja verkostoitumista Alihankinta-messuilla

Perinteiset Alihankinta-messut järjestettiin 15.–17.9.2015 jälleen Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Suomen suurimmassa teollisuuden tapahtumassa keskityttiin tänä vuonna verkostoitumiseen, markkinointiin, digitalisoitumiseen ja uusiin materiaaleihin. Paikalla oli mukana 1 000 näytteilleasettajaa parista kymmestä maasta ja noin 17 000 vierailijaa.

Uratehtaan vertaisryhmä lähti Alihankinta-messuille etsimään suoria kontakteja yritysten kanssa ja keskustelemaan teollisuuden kärkiyritysten kanssa. Seminaariohjelmat tarjosivat myös mielenkiintoista tietoa sosiaalisen median käytöstä markkinoinnissa ja myynnissä. Alihankinta-messut olivat myös hyvä tapa tavata kaikkia tuttuja ja verkostoitua.

Raportoija: Sirkka Siikamäki

Alihankinta1Alihankinta2

Kommentoi (0) Osumia: 1274

Työ 2.0 - Työn tekemisen uudet muodot

Täysi salillinen työtä hakevia pirkanmaalaisia osallistui maanantaina 19.10.2015 Työ 2.0 – Työn tekemisen uudet muodot -tapahtumaan. Työnhakijana ei todella ole jäänyt huomaamatta työelämässä tapahtuneet ja parhaillaan menossa olevat muutokset, joten oli mielenkiintoista päästä kuulemaan asiantuntijoiden ja päättäjien ajatuksia.

Havaintoja työelämän muutoksista, työelämäntutkija Anu Järvensivu

Anu Järvensivu aloitti päivän. Hän korosti muutoksen positiivisuutta; nimenomaan sitä, että muutos on mahdollisuus. Hiljaista muutosta tapahtuu kaiken aikaa, mutta tällä hetkellä on menossa vesiputousvaihe, joka edellisen kerran esiintyi teollisen vallankumouksen aikana. Tuo oli mielenkiintoinen tieto: eipä siis ihme, että yksittäinen työntekijä ja – hakija saattaa kokea nykyisen murroksen kohtuullisen mullistavana.

Työtä etsiville tulevaisuudessa työmahdollisuuksia aukeaa roolien ja statusten muutosten myötä. Aiemmin palkkatyönä tehtyä työtä tehdään erilaisissa rooleissa kuten yrittäjänä ja harrastajana. Monityösuhteisuus tulee olemaan yleistä. Samanaikaisesti on useita työsuhteita, itseä työllistetään eri tavoin. Kasvussa ovat mikroyritykset ja yleensäkin erilaiset yrittäjyyden muodot myös sivutoimisena ja ”kevytyrittäjyys”. Osuuskunnat yleistyvät. Kuten edellä mainittiin, itseä työllistetään, mutta saatetaan kokea myös pakkoyrittäjyyttä.

Työelämän muutos koskee siis kaikkia, myös työssä jo olevia. Tulevaisuus vaatii työntekijöiltä entistä enemmän ennakkoluulottomuutta ja vanhasta luopumista. Verkostoituminen korostuu entisestään. Tulevaisuudessa meidän pitäisi päästä korostamaan enemmän oikeaa osaamistamme ja tutkintojen merkitys pienenee.

Hallituksen työllisyyspoliittiset linjaukset ja näkemykset kevytyrittäjyydestä, yrittäjyyden tukemisesta, kansanedustaja Arto Satonen

Kansanedustaja Arto Satonen puhui hallituksen työllisyyspolitiikasta, itsensä työllistämisestä ja häviävistä keskiluokkaisista ammateista. Suomen matala, riittämätön 66-67 % työllisyysaste ja jatkuva 10 % lainantarve on aiheuttanut uudistus- ja säästöpaineet.

Suomessa on aloja, missä lisätyöpaikkojen tarvetta olisi, kuten sairaanhoito, mutta maksajat puuttuvat. Tulevaisuuden työnhakijoiden tulee korostaa kaikkia taitojaan ja nousussa on mm. kevytyrittäjyys, joka nimenomaan helpottaa oman kokonaisvaltaisen osaamisen myymistä.

Riittääkö työtä kaikille? Osa työstä on aina ihmisten tekemää. Joitain ammatteja katoaa, mutta jotain muuta tulee tilalle. Yhä useampi meistä vaihtaa työuransa aikana ammattia ja työtehtäviä.

Keskustelua ja kysymyksiä nousi mm. osa-aikatyöstä, Pirkanmaan TE-toimiston resursseista ja kevytyrittäjyyden ja sosiaaliturvan yhdistämisen kehittämisen tarpeesta.

Käytännön kokemuksia kevytyrittäjyyden haasteista, osuuskuntaneuvoja Mirja Taipale

Mirja Taipale kertoi kattavasti ja realistisesti kevytyrittäjyyden haasteista tämän hetken Suomessa. Miten osuuskunnat ja laskutuspalvelut toimivat ja millaisia haasteita saattaa tulla vastaan. Lainsäädäntö ja nykyiset työelämän haasteet eivät ole samalla tasolla. Tärkein lopputulema oli se, että jos työn laskuttaminen sallittaisiin, se poistaisi suurimman osan ongelmista. Suosittelen lukemaan Mirja Taipaleen informatiivisen esityksen. Tälläkin hetkellä kevytyrittäminen on mahdollista, mutta saattaa vaatia melkoisesti selvitystyötä.

Paneelikeskustelu työelämän muutoksista

Paneelikeskustelijat: Olli-Poika Parviainen (kansanedustaja), Vesa Jouppila (Pirkanmaan Te-toimiston johtaja), Anu Järvensivu (työelämätutkija), Joni Lappalainen (Dreamloop Games), Mats Lindholm (eWork), Jussi Parviainen (Varapuu), Sirkka Siikamäki (Uratehtaan vertaisryhmän vetäjä). Puhetta johti ETUC Youth Bureau hallituksen jäsen Jouni Markkanen

Paneelissa keskusteltiin mm. oman työn laskuttamisesta ja miksi sitä ei sallittaisi. Esille tuli ansiosidonnaisen käyttö oman yritystoiminnan starttirahana. Puhetta olisi myös perustulosta ja sen yhdistämisestä työtuloihin. Useaan otteeseen tuli esille se, että työtä etsivien kohtaamista epäkohdista täytyy pitää ääntä ja saada viesti eteenpäin päättäjille tavalla tai toisella, jotta muutokset ovat mahdollisia.

Itsensä työllistäjien kokemuksia

Kuulimme myös mielenkiintoisia omakohtaisia itsensä työllistäneiden kokemuksia. Työvoimakoulutuksen kautta työllistynyt kertoi oman tarinansa ja korosti positiivisen asenteen merkitystä. Kuulimme myös toisenlaisen tarinan pelon näkökulmasta; millaisia huolia toimeentulosta voi kokea itsensä työllistämään pyrkivä. Saimme myös kuulla Odeal-laskutuspalvelun käyttäjän hyvistä kokemuksista.

MarikaViiri

 Mitä nyt?

Mitä itselleni päivästä jäi päällimmäisenä mieleen? Päivä vahvisti sitä ajatusta, että tulevia työmarkkinoita kannattaa tarkkailla entistäkin avaramielisemmin ja laajemmin. Kannattaa tutkia mitkä ovat ne tavat, joilla hankkia toimeentulonsa pätkistä ja/tai puroista samalla omaa osaamistaan ja tarjontaansa laajentaen. Kannattaa entistä enemmän korostaa (työelämässä) hankittuja taitoja olipa se alkuperäinen tutkinto mikä tahansa. Ja tietysti positiivista tsemppimieltä tarvitaan.

 

Marika Viiri, projektin-ja tiiminjohtamisen ammattilainen, fi.linkedin.com/in/marikaviiri/

Kommentoi (2) Osumia: 1473

Vertaisryhmä antaa tukea ja lisää virtaa työnhakuun

Työelämän ja työpaikkojen muutos

Nykyään moniin avoimiin paikkoihin on jopa satoja hakemuksia. Työpaikkojen etsiminen, räätälöity CV:n teko ja valmistautuminen työhaastatteluun käyvät ihan kokopäivätyöstä. Työnhaku yksin voi helposti alkaa toistaa samoja rutiineja ja keskittyä usein aikaisempiin tuttuihin entisen tapaisiin työpaikkoihin. Tänä päivänä kuitenkin globaali työelämän raju rakennemuutos muokkaa perinteisiä työpaikkoja ja uusia ratkaisuja ja taitoja tarvitaan. Useiden tutkimusten mukaan ihmiset itse usein arvioivat kaikkein kriittisimmin omia taitojaan ja mahdollisuuksiaan hakea uusia työpaikkoja ja luovia ratkaisuja.

Vertaisryhmä auttaa muutoksen tiellä

Osallistumalla Uratehtaan vertaisryhmään voit saada tukea, uusia ideoita ja kannustusta muilta ryhmän jäseniltä työnhakuun. Vertaisryhmässä on 6-8 henkeä, joilla kaikilla on kokemusta opiskelusta, ansioluettelon tekemisestä, haastatteluista ja työpaikkojen etsimisestä. Ihmiset erilaisilla taustoilla ja kokemuksilla voivat antaa uusia näkökulmia ja ideoita tulevaisuuden työnhakuusi.

Vertaisryhmässä:
• Annetaan monipuolista ja kehittävää palautetta ansioluettelostasi
• Mietitään arvoja ja työnhaun motiiveja
• Mietitään yhdessä vahvuuksia ja taitoja
• Jaetaan kokemuksia työnhausta ja haastatteluista
• Jaetaan kokemuksia työttömyydestä ja työstä
• Keskustellaan oman hyvinvoinnin tärkeydestä
• Annetaan käytännön vinkkejä piilotyöpaikoista
• Kannustetaan työnhaun eri vaiheissa

Vertaisryhm1

 Palautetta Uratehtaan vertaisryhmästä (Susanna, kevät 2015):
”Oli opettavaista nähdä toisten CV:itä ja hakemuksia ja saada muilta palautetta omaan ansioluetteloon. Hissipuheen esittäminen ryhmälle ja hissipuheiden kommentointi auttoi puheen kehittämisessä. Ryhmältä sai hyviä ideoita muutenkin ja tukea työnhakuprosessiin.”

Ilmoittautuminen Uratehtaan vertaisryhmiin tapahtuu verkkosivujen kautta. Uusi ryhmä starttaa aina, kun ryhmään on saatu 6-8 jäsentä. Nyt on aika aloittaa muutos. Tule mukaan!

 

 

 

 Sirkka1

Sirkka Siikamäki

kansainvälisten projektien ammattilainen

https://fi.linkedin.com/in/sirkkasiikamaki

 

Kommentoi (0) Osumia: 633

Tervetuloa blogiimme

Uratehdas -blogi käsittelee ajankohtaisia korkeakoulutettujen teknisen ja kaupallisen alan ammattilaisten työnhakuun liittyviä aiheita.

Blogia kirjoittavat uratehdaslaiset, kouluttajat, yhteistyökumppanimme sekä Uratehtaan henkilöstö.

 

Haluatko kirjoittaa Uratehtaan -blogiin? Lähetä ideasi ja tekstisi osoitteeseen maija.heino@uratehdas.fi

TE logo vaakaIL logo vaaka rgb