banneri harmaa

pexels-photo-95425.jpeg

 

Kävin Tampereen Alihankintamessuilla ja käytin tilanteen hyväksi kyselemällä työnantajien näkemyksiä tulevaisuuden työnhausta. Tein samasta aiheesta haastatteluja jo aiemmin Walk for jobs -tapahtumassa ja kirjoitin niistä omassa Linkedin-blogissani eikä tässä kirjoituksessa ole sinänsä mitään uutta ja mullistavaa. Vierailu Alihankintamessuilla osoitti kuitenkin sen, että aiemmin kartoittamani näkemykset eivät olleet ainutlaatuisia, vaan ne allekirjoitettiin laajemminkin.

 

Jututin useaa yritystä, joista osa oli suoraan työllistäviä ja osa työtä välittäviä. Statuksesta riippumatta viesti oli yhtenäistä. Koska työelämä ei ole samanlaista kuin 50 vuotta sitten, ei työnhaussakaan tulisi turvautua yksinomaan kymmeniä vuosia vanhoihin keinoihin.

 

Fakta on, että avoimia työpaikkoja ei riitä kaikille työtä hakeville. Sen sijaan tekemätöntä työtä on paljon, etenkin pienemmissä yrityksissä. Avainasemaan nousee tästä syystä työnhakijoiden oma aloitteellisuus ja aktiivisuus.

 

Eräs haastattelemani yritys kommentoi osuvasti, ettei aktiivinen työpaikkailmoitusten selaaminen ole aktiivisuutta. Kun työpaikka tulee julkiseen hakuun, on siihen hakeminen kilpailua kaikkia muita hakijoita vastaan. Joukosta on vaikea erottua jo pelkän hakijoiden määrän vuoksi. Toki avointa paikkaa kannattaa kuitenkin hakea, jos se on aidosti kiinnostava. Tällöin pitää tehdä kaikkensa, jotta erottuisi joukosta ja tulisi huomatuksi.

 

Toinen hyvä kommentti oli otsikoksi asti päätynyt “kukaan ei ota ketään töihin nostamaan palkkaa”. Tuo tosiasia tuntuu monesti unohtuvan työnhaussa. Yrityksellä ei ole velvollisuutta työllistää ketään, vaan yrityksellä on tarve saada työpanosta. Yritystä ei kiinnosta palkata henkilöä, joka ei tuota työllään yritykselle lisäarvoa. Sen sijaan osaava ja lisäarvoa tuottava tekijä halutaan rekrytoida ja sellaisesta pidetään kiinni.

 

Nykyinen – eli kymmenien vuosien takainen – avoimien työpaikkojen haun malli perustuu siihen, että työnhakijat yrittävät parhaansa mukaan sopia työnantajien määrittelemiin lokeroihin. Hakijat joutuvat olosuhteiden pakosta hakemaan useita eri paikkoja samaan aikaan, vaikka osaan ei edes ole aitoa kiinnostusta tulla valituksi. Liikkeellä olevien työhakemusten määrä on valtava, mikä ylikuumentaa rekrymarkkinoita. Kaikkia hakemuksia ei ehditä käsitellä eikä kaikille hakijoille välttämättä ehditä edes vastata, minkä vuoksi hakijat joutuvat hakemaan yhä useampia paikkoja, jotta edes johonkin kutsuttaisiin haastatteluun. Sen myötä hakemuksia on liikkeellä taas enemmän ja joukosta on entistä vaikeampi erottua. Kuulostaako tämä käytäntö tehokkaalta?

 

Sen sijaan edistyksellinen työnhakija ei jää odottelemaan avoimia paikkoja ja niiden synnyttämää kilpailua. Edistyksellinen työnhakija muotoilee oman osaamisensa ja kiinnostuksensa selkeästi viestittäväksi kokonaisuudeksi ja lähestyy itse aloitteellisesti itseään kiinnostavia yrityksiä. Hakija ei yritä sopeutua valmiiksi määriteltyihin lokeroihin, vaan muotoilee itsestään ja osaamisestaan itsensä näköisen kokonaisuuden, jota tarjoaa omasta aloitteestaan työnantajille. Kun tarjoaa osaamistaan aloitteellisesti, ei joudu kilpailemaan huomiosta kymmenien muiden hakijoiden kesken, vaan saa koko valokeilan itselleen.

 

Kuulostaa varmaan jossain määrin myynniltä? Sitä se pohjimmiltaan onkin. Yritykset ostavat (palkkaa maksamalla) työntekijän tuoman lisäarvon ja työpanoksen omaan käyttöönsä. Yritykset eivät osta itselleen työntekijää, joka ei tuo lisäarvoa.

 

Edistyksellisessä työnhaussa kontaktit ja verkostot ovat tärkeitä, ja tutustumiseen sopivat mainiosti erilaiset matalan kynnyksen yritystapahtumat. Tällaisia tarjoavat Tampereella esimerkiksi Uratehdas ja TreStart. Viimeistään nyt kannattaa lähteä mukaan aktivoitumaan!

 

Antti Pitkänen

 

Työmarkkinoita tutkaileva freelancer, tradenomi ja tietojenkäsittelyn opiskelija.

 

Jätä kommenttisi

Kirjoita kommenttisi vieraana

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Ei kommentteja

Tervetuloa blogiimme

Uratehdas -blogi käsittelee ajankohtaisia korkeakoulutettujen teknisen ja kaupallisen alan ammattilaisten työnhakuun liittyviä aiheita.

Blogia kirjoittavat uratehdaslaiset, kouluttajat, yhteistyökumppanimme sekä Uratehtaan henkilöstö.

 

Haluatko kirjoittaa Uratehtaan -blogiin? Lähetä ideasi ja tekstisi osoitteeseen maija.heino@uratehdas.fi

TE logo vaakaIL logo vaaka rgb