banneri harmaa

Työnhaku on oikeasti henkisesti kuormittavaa, erityisesti henkilöille, jotka ovat pitkään olleet työelämässä. Kiireinen työ on täyttänyt päivät, toisaalta työntekijänä hän on kokenut olevansa tarpeellinen työyhteisölle sekä yhteiskunnalle veronmaksajan näkökulmasta. Työssä oleminen on mahdollistanut myös kohtuullisen toimeentulon itselle ja perheelle. Me, jotka teemme töitä työttömien kanssa näemme kaiken sen skaalan mihin kaikkiin osa-alueisiin työttömyys vaikuttaa. Mediassa näkyvä mielikuva laiskoista tai nirsoista työnhakijoista ei näy ainakaan Uratehtaalla.

Kun työttömyys pitkittyy, se näkyy myös itsetunnon laskuna. Tulee tunne, ettei osaa enää mitään. Useille nousee rima hakea töitä, koska ei kestä enää yhtään ei -vastausta tai pettymystä. Kun hakee töitä, pitää uskoa olevansa hyvä ko. tehtävässä ja motivoida itsensä innostumaan. Kun on valmistautunut työpaikanhakuun kunnolla, pettymys on kova, jos unelma uudesta työtehtävästä ei toteudukaan. Työnhaku on henkisesti vuoristoradalla ajamista, kun radalla ”ajelee” muutaman vuoden yhteensä satoja kertoja, ei ole ihme, että työnhaussa henkisten voimavarojen ylläpitäminen on vaikeinta.  

Henkisten voimavarojen tukemista ei puhuta mediassa kovinkaan paljoa, vaan keskitytään enemmän tekniikkaan tai dokumentteihin. Henkiset voimavarat ja usko omaa osaamiseen ovat usein ratkaisevin tekijä asiantuntija/johtotasontyötehtävien rekrytilanteissa. Uratehtaan toiminnassa tuki toisilta työnhakijoita on erityisen tärkeää. Vertaistoiminta saa hyviä tuloksia aikaan varmaankin juuri tästä syystä. Yksilöohjaus ja coutsaus tukevat myös näitä osa-alueita.

Jos sinulla on läheinen, ystävä työttömänä, voit toimia tukijana, kuuntelijana ja kannustajana. Ehkä voit myös pohtia mitä voisit tehdä auttaaksesi häntä voimaantumaan. Kesä on hyvä aika meille kaikille rakentaa voimavaroja syksyä varten.

Maija Heino

Yhteyspäällikkö Uratehdas

Uraohjaaja, coach, työnohjaaja, kouluttaja

Jätä kommenttisi

Kirjoita kommenttisi vieraana

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Ei kommentteja

Tervetuloa blogiimme

Uratehdas -blogi käsittelee ajankohtaisia korkeakoulutettujen teknisen ja kaupallisen alan ammattilaisten työnhakuun liittyviä aiheita.

Blogia kirjoittavat uratehdaslaiset, kouluttajat, yhteistyökumppanimme sekä Uratehtaan henkilöstö.

 

Haluatko kirjoittaa Uratehtaan -blogiin? Lähetä ideasi ja tekstisi osoitteeseen maija.heino@uratehdas.fi

TE logo vaakaIL logo vaaka rgb