banneri harmaa

Miksi uuden aloittaminen on vaikeaa?

Useimmat meistä ovat kokeneet aloittamisen tuskan. Tekemisen aloittamista on kovin helppo siirtää eteenpäin: “Nyt ei ole oikein hyvä hetki. Uskon, että huomenna minulla on parempi ajankohta, paikka ja motivaatio tehdä tämä juttu.”

Aloittamisen hankaluutta on jossain verrattu fysiikan ilmiöön ‘lepokitka’. Lepokitkassahan on pelkistettynä kyse siitä, että paikallaan olevan esineen liikkeelle saaminen on raskampaa, kuin vaikkapa saman esineen työntäminen sen jälkeen kun se on jo saatu liikkeelle.

Minkälaisia asioita siirrämme? Alla muutamia esimerkkejä:

  • Asiat joiden tekeminen vie pitkän ajan
  • Tekemisemme lopputulos arvioidaan jonkun muun ihmisen toimesta
  • Asiat joiden tekeminen on vaikeaa
  • Olemme epävarmoja tai tietämättömiä miksi asia pitää tehdä
  • Emme tiedä tai ymmärrä miltä lopputuloksen, valmiin työn, pitää näyttää

Ja kun tuota listaa katsoo, on helppo huomata että suurin osa esimerkiksi työnhakuun liittyvistä tehtävistä putoaa johonkin noista kategorioista. Lopputulosta kun on tuosta työstä kovin vaikea ennustaa. Tai mitä oikeastaan pitää tehdä, jotta odotettu lopputulos saavutetaan. Tai sitä, kuinka kauan uuden työn löytäminen vielä kestää.

Koska emme voi poistaa syitä aloittamisen vaikeudelle pitää siis käydä työkalujen kimppuun: millä tavoin voi helpottaa vaikean haastavan asian aloittamisen tuskaa? Seuraavassa yksi tapa.

Jos sinun pitää siirtää raskas kirjahylly toiselle puolelle huonetta, mitä teet ensin? Todennäköisesti tyhjennät hyllyt kirjoista ja viet ne pienemmissä erissä tulevalle kirjahyllyn paikalle. Eikö liiku vieläkään? Irrotat hyllyt, laatikot ja kaiken mahdollisen hyllystä irtoavan ja kokeilet uudelleen. Edelleen liian raskasta? Lopulta purat koko hyllyn osiin ja viet uudelle paikalle pala kerrallaan. Tehtävä suoritettu. Ei ilman työtä, vaivannäköä ja hikipisaroita, mutta valmista tuli!

Samaa ajattelumallia soveltamalla helpotat mitä tahansa tehtävää. Pilko haastava tehtäväsi pieniksi osiksi ja ala toimeen. 

Aivan mikä tahansa, pienikin, tekeminen mikä vie asiaasi kohti tavoitettasi on hyvä juttu.

Kirjahyllyt liikkeelle. Vain tekemällä etenet.

 

Sami J.Viitanen

Jätä kommenttisi

Kirjoita kommenttisi vieraana

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Ei kommentteja

Tervetuloa blogiimme

Uratehdas -blogi käsittelee ajankohtaisia korkeakoulutettujen teknisen ja kaupallisen alan ammattilaisten työnhakuun liittyviä aiheita.

Blogia kirjoittavat uratehdaslaiset, kouluttajat, yhteistyökumppanimme sekä Uratehtaan henkilöstö.

 

Haluatko kirjoittaa Uratehtaan -blogiin? Lähetä ideasi ja tekstisi osoitteeseen maija.heino@uratehdas.fi

TE logo vaakaIL logo vaaka rgb